Kreatin biverkningar

Kreatin ett är väldokumenterat kosttillskott som har använts av hundratusentals individer utan att några kända komplikationer har uppkommit som är kopplade till rekommenderad användning. Dock ska du, som med allt, annat hålla dig till den rekommenderad dosering. Allt kan vara farligt i för stora mängder. En liten ”biverkning” med kreatin är att det binder vatten i musklerna vilket leder till att du oftast går upp något kilo i vikt. Om det är negativt eller positivt är upp till dig att avgöra. Den mesta ökningen försvinner när du slutar ta kreatin, men ofta behåller du några extra hekto som utgörs av ökad muskelmassa. Kreatin kan även ge lättare magbesvär. Om din mage blir orolig bör du dela upp dagsdosen i flera mindre portioner, och ta dem med några timmars mellanrum under dagen.

kreatin biverkningar

Allvarliga biverkningar

Det finns allvarliga biverkningar som har kopplats till alltför stort intag av kreatin och det är njursjukdomar som njursten. Det här ska man förstås ta på allvar och det gäller att vara medveten om hur man använder sig av kosttillskott på rätt sätt oavsett om det innehåller kreatin eller inte. Det finns även studier som tyder på att kreatinet i för hög dos skulle kunna påverka lever och hjärta på ett farligt sätt. Det ska dock nämnas att man inte har sett detta samband då det handlar om mindre doser som de man använder sig av för bättre effekt av träning och diet. Det finns teorier om att en kombination av koffein och kreatin skulle kunna leda till stroke men detta är inte belagt med tillräckligt många studier och bevis.

Vem bör undvika kreatinet?

Den som lider av diabetes eller njursjukdom ska absolut inte börja använda sig av kreatinpulver eftersom detta i värsta fall skulle kunna leda till större problem. Diabetes är också en sjukdom där risken för problem med njurarna är större så därför så uppmanas den med diabetes att låta bli den här typen av tillskott. Den som är gravid eller ammar ska heller inte använda sig av kreatinpulver eftersom man helt enkelt inte vet tillräckligt mycket om effekterna vad gäller graviditet och amning för att kunna säga att det är säkert.

Kramper

Om man ser på bieffekter av kreatin som är ganska harmlösa men nog så irriterande så kan saker som magont, illamående och diarréer nämnas. Dessutom så kan det här ämnet ge muskelkramp och det känns inte alltid så bra. Precis som nämnt tidigare så är det så att mindre doser av detta tillskott alls inte bör leda till några problem. Upplever man magont, kramper och illamående så är det ganska troligt att det finns en annan orsak som till exempel virus eller bakterie så det kan vara smart att gå till en läkare för att utröna att man inte lider av någon annan allvarlig sjukdom hellre än att skylla på kreatinet.

Så motverkar du biverkningarna

Vad ska man nu göra om man upplever att musklerna krampar då man tar kreatin? Först och främst så ska man alltså utreda att det inte är något annat eftersom det finns många saker inom träning som kan leda till kramper. När man är säker på att det har med kreatin-intaget att göra så måste man utröna om man tar rätt dos eller kanske överdoserar. Sedan är det så att kreatinet drar vatten från musklerna så för att motverka biverkningar så ska man förstås dricka mer för att ge kroppen den vätska som den behöver. Du kan också undvika att träna i alltför varma lokaler vilket gör att du förlorar ännu mer vatten. Drick mer och håll kroppen sval så bör du inte uppleva problem med muskler på grund av kreatinet. Tänk också på att du måste använda dig av detta tillskott helt i enlighet med de anvisningar som du får och inte hitta på egna formler för vad som gäller.

Kom ihåg att det är rätt ovanligt med biverkningar av kreatin och det särskilt de som är riktigt allvarliga. Man ska mest vara medveten om att de finns och hur man undviker att råka ut för dem.